Pro Blog

Azok a csodálatos ’90-es évek – a weboldal készítés hőskora | Pro Online

Akinek szerencséje volt már a ’90-es években netezni, a mai napig elég munícióra tehetett szert történetekből, érdekességekből, mert bár abban az időben még nem voltak mémek, szinte minden megfelelt volna a mémek elvárásainak…

2023.04.19

Azok a csodálatos ’90-es évek – a weboldal készítés hőskora

A világháló gyökerei az 1960-as évekig vezetnek vissza, először pedig egy 1974-es tanulmányban használták az internet kifejezést, ám ebben az időben még koránt sem állt széles tömegek rendelkezésére. A katonaság által kifejlesztett számítógépes hálózatot az 1990-es évek elején-közepén vehettük birtokba, de például hazánkban inkább a’90-es évek második felében terjedt el, és lett lassan a háztartások része.

A weboldal készítés hőskora

Ma már eszközök sokasága csatlakozik a világhálóra, de „abban az időben” még csak asztali számítógépekkel lehetett elérni, és elsősorban böngészésre használtuk. Ennek megfelelően a weboldal készítés jelentette akkor az internetet, mi, felhasználók pedig még a telefonvonalat használtuk a csatlakozáshoz, a „betárcsázós modemekhez” kapcsolódó hanghatások pedig egy életre bevésődtek.

Online marketing még nem létezett

A ’90-es években még alig volt weboldal, a netezés pedig olyan ritka szórakozásnak minősült, amely csak kiválasztottaknak, szerencséseknek járt ki. Ennek megfelelően, bár már előre lehetett tudni, hogy a jövőt bámuljuk a képernyőn keresztül, a világhálót még nem a hirdetési piac irányította, az online marketing gyakorlatilag még nem is létezett. Jóval kisebb volt a választék, ám a netezés így is kiemelkedően szórakoztató volt. A ’90-es évek weboldal készítési lehetőségei nagyon be voltak határolva, az oldalak lassúak voltak, és inkább hasonlítottak a Teletexthez, mint a mai modern honlapokhoz.

Giccs giccs hátán

Szinte azonnal felismerték a legnagyobb cégek, a legnagyobb világsztárok az internet jelentőségét, még ha annak előnyeinek kiaknázásra várni is kellett. Ráadásul a beszűkült weboldal készítési lehetőségek miatt gyakran sikerült félre a végeredmény, nagy divat volt a szivárványos felirat, a béna mozgóképek és az egyediséget nélkülöző webdesign. A bannerek csak rontottak az összképen, mindezt pedig néha kéretlenül is zenével ellátva.

Kicsit, mint a darkweb

Természetesen már az internet hőskorában is egy sor illegális dologra használhatták a netet, de úgy nagy általánosságban is igaz volt, hogy nagyon távol voltunk a mai pc (political correct) világtól, amellett hogy természetesen már akkor rengeteg szexuális tartalom volt elérhető. Egy korabeli vicc szerint a ’90-es években az internet teljes tartalma kapható volt száz CD-re kiírva, vagy pornó nélkül 5-re… A túlzó poén azonban jól jelzi, hogy a szexuális tartalmak milyen jelentőséggel bírtak, igaz, ezen a téren legalább nem állt be gyökeres változás…

Poénból sosem elég

A leglátogatottabb oldalak között a fórumok voltak, ugyanis a legkülönbözőbb témák köré is szépen gyűlt a nép, hogy bármit megvitasson vagy megosszon másokkal. Ugyanakkor simán lefagytak a látogatók rohamától a poénos tartalmakat megosztó oldalak, amelyek az internetes népi kultúrának a mapi napig a részei. A legkülönfélébb, soha nem látott fotók, később videók keltek szárnyra, hogy aztán órákig lekössék a mások kárán jól szórakozók figyelmét.


<< Back to the news


Get an offer for content writing >>

Mire jó az SEO optimalizálás weboldal készítésnél?

Mire jó az SEO optimalizálás weboldal készítésnél?

Tartalommarketing a legutóbbi saját projektünk

Tartalommarketing a legutóbbi saját projektünk

Állítsd a szolgálatodba a tartalmat!

Állítsd a szolgálatodba a tartalmat!