Pro Blog

Ezek a webdesign trendek meghatározók 2023-ban | Pro Online

Minimalizmus, öntörvényű, nosztalgikus, mesterséges, hogy csak néhány szóval jellemezzük az idei webdesign trendeket, amelyek meghatározzák a weboldal készítést 2023-ban.

2023.04.28

Ezek a webdesign trendek meghatározók 2023-ban

Ha eddig panaszkodtunk a rohanó világra, amin most következik, csak kapkodjuk majd a fejünk. Az önkényeztetés igénye a nyugati világban a csúcsra járt az elmúlt években, a pandémiának köszönhetően pedig ezek a folyamatok csak felgyorsultak. Ma már minden házhoz érkezik, többek között lassan minden háztartásba becsönget a mesterséges intelligencia is. Természetesen ezek, az egész társadalmunkat érintő folyamatok a weboldal készítés világára is hatással vannak, és meghatározzák az idei év webdesign elképzeléseit is.

A feladat továbbra is megszerezni a látogató figyelmét, amely folyamatosan csökken, felkelteni a figyelmét, majd kielégíteni a kíváncsisáságát. Lássuk, milyen stílusjegyekkel igyekeznek ezt elérni a weboldal fejlesztők 2023-ban!

Az év szava lehet az év webdesignja

A Goblin-mód 2022-ben az Oxfordi Egyetem szavazásán az év kifejezése lett, amely jól jellemzi a jelentőségét. A kifejezés valami olyasmit jelent, hogy valaki öntörvényűen, éppen a kedve alapján dönt, elutasítja a társadalmi normákat. A szleng szerint ez a „kobold-üzemmód” egy olyasfajta vágyakozást tükröz, amely elutasítja az életünket folyamatosan korlátozó elvárásokat. A filter nélküli, valódiságot tükröző felfogás pedig a webdesign terén is fontos szerepet játszhat. Ez a weboldal készítésben azt jelenti, hogy sutba lehet dobni az eddigi felfogásokat, és mindent felszabadít a kreativitás. Harsányság, zsúfoltság, hangos és színes webdesign, maximalizmus jellemzi az ilyen oldalakat, amelyek ugyanakkor egyediséget sugároznak.

A másik véglet is divatos a webloldal készítésben

A maximalizmus mellett a webdesign 2023-as spektrumán a másik véglet, vagyis a minimalizmus is komoly szerephez juthat az egyensúly jegyében. A weboldalak korábbi céljával ellentétben egyre népszerűbbek azok a honlapdesignok, amelyek kevéssel is beérik, fókuszálják a látogató figyelmét, és céljuk, hogy minden sallang nélkül közvetítsék üzenetüket. Szavak nélkül keltik fel az érdeklődést, lépjen tovább, kattintson és görgessen. Általánosak a fekete-fehér, letisztult vonalak, a nagy képek pedig jól illeszkednek ehhez az „anti-dizájnhoz”. A „termék” a fő egység, ezen kívül maximum a márkajelzésnek jut hely.

Vizualizáció, vizualizáció, vizualizáció…

Ebben a hipersebességre váltó világban egyre kevesebb az idő megragadni az olvasó figyelmét, ugyanis egyre kevesebb az olvasó, és már ők is inkább a látványra fókuszálnak. Száraz, monoton, adatokkal túlzsúfolt jelentések helyét már régóta átvették a vizualizált prezentációk, és ez 2023-ban a weboldalak készítésének trendjeit továbbra is meghatározzák. Nem újdonság ez, ám a scrollytelling típusú látványos vizualizációval dolgozó honlapok szerepe tovább nőhet a közeljövőben.

Az e-kereskedelem sem marad ki

A változások nemcsak az egyszerű weblapok fejlesztésére lesznek hatással, hanem az e-kereskedelemre is, vagyis az sem mindegy, hogyan vesznek ránk minket, hogy telepakoljuk a virtuális kosarat. A cél, hogy maga a vásárlás is élményt nyújtson, és a trendek erre még kis költségvetés mellett is lehetőséget adnak. Az érzékszervek lekötésével könnyebb meggyőzni a vásárlókat, így a termékek bemutatása terén egyre több helyen bukkannak fel videók, animációk, 3D bemutatók, amelyek mind támogatni képesek az üzenetet, és interakcióra bírni a potenciális vevőt.

Nosztalgiára is van igény

Ahogy az öntörvényűség a társadalmi elvárások elleni lázadás eszközeként megjelenik a legújabb webdesign trendekben, úgy van egy bizonyos elvárás a feljebb felsorolt trendek elutasítására. A nosztalgia netezés régmúltkát igyekszik felidézni, ugyanakkor természetesen ezzel is csak az a cél, mint a többi irányvonallal, vagyis egy bizonyos szemléletű, felfogású látogatóréteg megnyerése. Az erős színezés mellett a pixeles környezet is az évtizedekkel ezelőtti hangulat felidézését szolgálja, az MS-DOS-szerű felhasználó felületekkel pedig a régi arcade-játékok életérzését idézik.

Feketén a fehéret

Egyre több weboldalon jelenik meg az éjszakai mód, amely ugyanakkor a weboldal készítés terén koránt sem újdonság. A legtöbb kódoló szövegszerkesztőnek mindig is fekete volt az alapszíne, és az utóbbi időben egyre több honlapon lehet ezt a funkciót választani. Előnye, hogy így az eszközök jóval kevesebbet fogyasztanak, pusztán azzal, hogy nem világít hófehéren a kijelző, és emellett egészségügyi indok is áll a népszerűsége mellett. Az éjszakai vagy sötét mód sokka kevésbé ártalmas a szemre, márpedig nem mindegy, hogy a szinte egész nap kijelzők előtt ülő generációk látása szempontjából korántsem mindegy az egészségkárosító hatás.

Helló, itt az AI!

Ott még nem tartunk, hogy a mesterséges intelligencia (AI) tömegesen weblapokat készítsen, bár ahogy a dolgok haladnak, ez sincs már messze. Ugyanakkor már ma mindenki a mesterséges intelligenciáról beszél, és ez egy ideig így is marad. A szövegalkotási képessége mellett már képeket is generál, és az iránta felpörgött érdeklődésből adódik, hogy már a használata is vonzó végeredményt produkálhat, segítségével pedig az elkészített weboldal már attól érdekes, hogy az AI segítségével készült.


<< Vissza a hírekhez


Kérj ajánlatot tartalom és marketing szövegírásra >>

Azok a csodálatos ’90-es évek – a weboldal készítés hőskora

Azok a csodálatos ’90-es évek – a weboldal készítés hőskora

Mire jó az SEO optimalizálás weboldal készítésnél?

Mire jó az SEO optimalizálás weboldal készítésnél?

Tartalommarketing a legutóbbi saját projektünk

Tartalommarketing a legutóbbi saját projektünk