Pro Blog

Milyen egy jó admin oldal? | Pro Online | Pro Online

Weboldal tulajdonosként érdemes tisztában lenni azzal, hogy milyen egy jó admin oldal, és mit várhatunk el manapság egy admin felülettől. A Pro Online válaszol.

2018.09.13

Milyen egy jó admin oldal? | Pro Online

Természetesen a weblap funkciójától és komplexitásától függ, hogy mire van szükség egy admin felületen: ez mindig a megrendelőtől függ. Egy átlagos weboldalon manapság a következők az elvárhatók:

1) Blog bejegyzések, hírek feltöltése felhasználóbarát szerkesztői felületen, ahol az oldal adminisztrátora könnyedén tudja a bejegyzés szövegét formázni, linket és képet beletenni. Ugyanide tartozik a meglévő bejegyzések módosításának és törlésének lehetősége is. Mi változtatható dátum mezőt is teszünk az adatbázisba, mert ezzel az admin felhasználó tudja “manipulálni” a bejegyzések megjelenési sorrendjét.

2) Új termék vagy szolgáltatás felvitelének lehetősége. Ez nem csak a már ismert felhasználóbarát szerkesztői felületet jelenti: az új terméknek vagy szolgáltatásnak valószínűleg a menüben is meg kell majd jelennie.

3) Regisztráló látogatók megtekintése. A regisztrálókat lehessen abc és dátum szerint is sorba rendezni, és a lista legyen lapozható. Ezen felül legyen lehetőség a teljes lista minden adatának exportálására is. De mi van, ha évek múlva már több ezer adatsort kell kiexportálni? Ez már a rendszer lefagyásához vezethet, ezért a rekordok lekérdezéséhez lehessen egy egy tól- ig rendszerben azt az intervallumot megadni, amire valóban szükségünk van.

4) Hírlevél feliratkozók listájának esetében ugyanezek az elvárások. Itt is, és a regisztrálók listájánál is ügyeljünk a GDPR megfelelésre! Ez ebben az esetben azt jelenti, hogy az admin oldalról elérhető adatbázisunkban tudjunk valakit kérésre véglegesen törölni!

5) Amennyiben az oldalunk több nyelvű, akkor az admin felületen tudjuk beállítani a weboldalon használt szövegek lefordított változatát, akár több nyelvre is. Itt amire figyelni kell, hogy ez a fordítás mindenre terjedjen ki. Ami más webfejlesztő cégeknél ki szokott maradni: kattintható gombokon lévő szöveg, hibaüzenetek például egy hiányosan kitöltött űrlapnál, oldal lapozás, regisztráció esetén megjelenő köszönés vagy visszaigazolás, valamint a weboldal által a felhasználóknak küldött automatikus üzenetek. Ezekre figyeljünk! Nem kelt professzionális hatást egy magyar oldalon, magyar nyelvű felugró ablak alján a “Close” felirat.

Ez volt az 5 legfontosabb funkció egy weboldal admin felületén. Ez a lista egy egyszerű weboldalra vonatkozik, egy webshopnak vagy egy állásportálnak az admin funkciói ennél nagyságrendekkel összetettebbek.


<< Vissza a hírekhez


Kérj ajánlatot tartalom és marketing szövegírásra >>

Social Media - Erő a kölcsönhatásban | Pro Online

Social Media - Erő a kölcsönhatásban | Pro Online

Máshogy internetezünk okostelefonon mint számítógépen

Máshogy internetezünk okostelefonon mint számítógépen

Mik azok a back-linkek és hogyan lehet beszerezni őket? | Pro Online

Mik azok a back-linkek és hogyan lehet beszerezni őket? | Pro Online