Pro Blog

Word Press sötét mágia azaz plugin summoner | Pro Online

Csínján kell bánni a WordPress pluginokkal. Nem is mindegyik jó, ráadásul ha túl sokat installálunk az oldalunkra, az igen előnytelen hatást gyakorolhat a weblap betöltődésének gyorsaságára. S mint tudjuk, az emberek nem szeretnek pár másodpercnél többet várni egy oldal megjelenésére.

2019.03.25

Word Press sötét mágia azaz plugin summoner

WordPress oldalon használt legnagyobb számú plugin rekordját egy fejlesztő srác tartja 637 darab bővítménnyel. A vicc az egészben az, hogy mindennek ellenére a weblap látszólag jól működik. A WordPress 40000 plugint kínál fel nekünk, szóval bőven van miből válogatni.

 

Te mennyire rajongsz a bővítményekért? Naponta 50 újat töltesz fel, vagy szereted a minimumra korlátozni a számukat? Vajon lehetséges túl sok plugint installálni? Ha igen, akkor hol húzhatjuk meg a felső határt? Nem mindegy, hiszen ezek hatást gyakorolnak a weblapunkra, ezért ügyelnünk kell arra, hogy a megfelelő minőségű bővítményeket telepítsük a megfelelő mennyiségben.

 

Mire jók a pluginok?

 

 

A WordPress oldalak már önmagukban is egész jók, de ha szeretnénk valami extra funkciót hozzáadni a weblapunkhoz, ahhoz szükségünk lesz bővítményekre. Ezek nélkül lényegesen korlátozottabbak lennének a lehetőségeink. Persze egyáltalán nem mindegy, hogy milyen pluginokat használunk, na és hogy mennyit.

 

Hála a fejlesztők egyre inkább népesedő táborának, rengeteg ingyenes bővítmény közül választhatunk. Ezek a pluginok lehetővé teszik, hogy a felhasználók nagyobb mértékben tudják befolyásolni weblapjuk teljesítményét és megjelenését, anélkül hogy akár egyetlen betűt is értenének egy programkódból.

 

 

Hátrányok és előnyök

 

 

 A WordPress-szel lényegében bárki szerkeszthet magának egy egész jó kis weblapot, különösebb programozási ismeretek nélkül. Csak kicsit kutakodni kell a megfelelő pluginok után, telepíteni, majd aktiválni őket, és máris kész is egy egész összetett funkciókat ellátó oldal. De azért ne igyunk előre a medve bőrére... Sajnos a pluginoknak is megvannak a maguk árnyoldalai: lassú betöltődés, eltűnő menűpontok, képek, amelyek nem akarnak megjelenni, stb.

 

A Pluginok ugyanakkor rendkívül hasznosak is tudnak lenni. Pl. sokat segíthetnek a SEO optimalizációban, a biztonsági mentésekben, de front end téren is kovácsolhatunk belőlük előnyt (sliderek, widgetek stb).

 

 

Kompatibilitási gondok, biztonsági rések

 

 

Minél több bővítményt telepítünk, annál esélyesebb, hogy valamilyen kompatibilitási gondba fogunk ütközni. Ilyesmi akkor fordul elő, amikor egy vagy több pluginban nem tudnak jól „együttműködni” a kódok, és egymást akadályozzák az üzemelésben. Miután a bővítményeket különböző fejlesztők írják, ezért nehéz biztosítani azt, hogy mindegyikük kifogástalanul működjön a többi mellett.

 

Ne felejtsük el, hogy több tízezer plugin létezik csak a WordPress tárházában… Gyakorlatilag lehetetlen mindegyiket tesztelni a többivel együtt, így sajnos a kompatibilitási problémákat nem tudjuk teljesen kiküszöbölni.

 

Arról nem is beszélve, hogy biztonsági „lyukak” is vannak, és még a legjobb fejlesztők se tudják ezeket mind kikerülni. Tökéletes emberek nincsenek, így tökéletes kódok sem, hiszen a kódok mögött is emberek állnak. Ezért se szabad túl sokat telepíteni belőlük, mert számuk növekedésével egyenes arányban nő a biztonsági kockázat is.

 

Bug-mentes kód nem létezik, arra viszont figyeljünk, hogy bizony előfordulnak nagyon gyengén lekódolt pluginek. Ezért érdemes valamennyire mégiscsak érteni a CSS-hez, a HTML-hez és a Javascripthez is a WordPress mellett, mert így jobban ki tudjuk szelektálni a valóban megfelelő bővítményeket.


<< Vissza a hírekhez


Kérj ajánlatot tartalom és marketing szövegírásra >>

Mi a trendi Webdesign téren 2019-ben?

Mi a trendi Webdesign téren 2019-ben?

Mi a különbség az olcsó és a jó weboldal között?

Mi a különbség az olcsó és a jó weboldal között?

Milyen egy jó admin oldal? | Pro Online

Milyen egy jó admin oldal? | Pro Online